Ness
per en 14 Gener 2014
563 Vistes

Quevedo quedaria parat de la vigència de les seves paraules a "Libro de todas las cosas y otras muchas más" (1629).

No sols feia un retrat d'una professió que es dedicava -i es dedica a marejar el personal sinó que la definia com a inepta i lligada a tenir una "presència/aparença física o maneres de fer refinades " per poder gaudir d'un futur econòmic brillant sense saber ni un borrall de la matèria.

No estem parlant de Funcionaris....ja ho veureu. Jo em va fer un fart de riure llegint-ho.

"Si quieres ser famoso médico, lo primero linda mula, sortijón de esmeralda en el pulgar, guantes doblados, ropilla larga y en verano sombrero de tafetán. Y teniendo esto, aunque no hayas visto libro, curas y eres doctor; y si andas a pia aunque  seas Galeno, eres platicante. Oficio docto, que su ciencia consiste en la mula. la ciencia es ésta: dos refranes para entrar en casa; el ¿qué tenemos? ordinario, venga el pulso, inclinar el oído, ¿ha tenido frío?. Y si él dice que sí primero, decir luego: "Se echa de ver, ¿Duró mucho?" y aguardar que diga cuánto y luego decir: "Bien que se conoce. Cene poquito escarolitas; una ayuda". Y si dice que no puede recibir, decir: "Pues haga por recibilla". Recetar lamedores jarabes y purgas para que tenga que vender el boticario y que padecer elenfermo. Sangrar-le y echarle ventosas; y hecho esto una vez, si durare la enfermedad, tornarlo a hacer, hasta que, o acabes con el enfermo o con la enfermedad. Si vive y te pagan di que llegó tu hora; y si muere, di llegó la suya. Pide orines, haz grandes meneos, míralos a lo claro, tuerce la boca. Y sobre todo advierte que  traigas grande barba, porque no se usan médicos lampiños y no ganarás un cuarto si no pareces lampiadera. Y a Dios y a ventura, aunque uno esté malo de sabañones, mándale luego confesar y haz devoción la ignorancia. Y para acreditarte que visitas casas de señores apéate a sus puertas y entra en los zaguanes a orinar y tórnate a poner a caballo: que el que te viera entrar y salir no sabe si entrastes a orinar o no. Por las calles ve siempre corriendo y a deshora, porque te juzguen por médico que te llaman para enfermedades de peligro. De noche haz a tus amigos que vengan a rato en rato a llamar a tu puerta en altas voces para que te oiga la vecindad: "Al señor doctor que lo llama el duque; que está mi señora  la condesa muriéndose; que le ha dado al señor obispo un accidente", y con esto visitarás más casas que una demanda y te verás acreditado y tendrás horca y cuchilo sobre lo mejor del mundo".

Al Taulí és un bon exemple de com arriben a marejar els pacients els doctorets en pràctiques -a urgències.

I no cal anar gaire més lluny, els de capçalera tipus Eva Pablos, una espècimen de molt renom funciona així. No en té ni puta idea i per si de cas, ho pregunta a la infermera a veure què li diu, total per anar allargant el patiment del pacient que ho aguanta estoicament. Ella no porta barba però sí el seu Col·lega que tant n'està d'ella, en Miguel Marco Igual. Aquest no ho pregunta a l'infermera de torn, però si tu et llegeixes els seus manuals, pots arribar a la mateixa conclusó que ell dirà després a la consulta. Fins i tot, pots negociar la dosi o la medicació que creus que et convé.

Ens va caure al damunt un d'aquests que et mareja fent "gimnàstica" . De fet, li dèiem el Gimnàstic perquè et marejava fins a l'extenuació quan ni tan sols et podies aixecar del llit. I tot ho resolia amb "Gelocatil y Camita", tan si era grip o era una gastroenteritis...

Sí Quevedo, encara n'hi ha...malauradament.

Article dedicat a les soques del Taulí, doctoretes que n'aprenen a costa dels pacients de la tercera edat, donant-los relaxants musculars o practicant-los la prova de la Meningitis, per una complicació de l'Herpes Zòster en forma de mal de cap en que no tolerava la ingesta de medicació per via oral i el més greu encara, atrevir-se a retirar un medicament clau: ACICLOVIR. Encara dubtaven del diagnosi del metge de capçalera que ho va encertar a la premiera per ésser una HZ de manual. (Vaja, fins i tot jo, una simple mortal!).

Dedico a la inutilitat mèdica de l'E. P. H. ja citada anteriorment o al seu admirador, M.M.I. conegut per traduir cognoms catalans al castellà i per ésser un bon negociador i mentider alhora.

També voldria fer un incís a l'equip de Traumatologia de l'Ambulatori de Sant Fèlix de Sabadell, Urgències 24 h, i l'equip de cures del mateix ambulatori en l'especialitat esmentada, del matí per la seva tasca de marejar el pacient, sabent que d'entrada el mig guix que van posar al servei d'Urgències 24 hores, era INSUFICIENT!; allarguen el patiment del malalt i no fan res per una curació completa i amb temps que correspon.

:kiss

Publicat a: Reflexions
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
a l'apartat de Vurrades
15 Gener 2014
miquel pubill
NO,JO TROBO QUE EL QUE EXPLIQUES TÉ LÒGICA...
15 Gener 2014
Ness
Oi?
15 Gener 2014
miquel pubill
del tot.
15 Gener 2014