Ness
per en 20 Gener 2011
973 Vistes

Hi ha pocs autors que mereixin aquest reconeixement a les seves obres.

Tots sabem massa bé que hi ha autors que menys tenen el factor històric i et deixen anar que al paleolític els espanyols ja existien...., sobretot en autors que escrivien a l'època del Franquisme o en èpoques anterios.

També n'hi ha d'altres, que pel sol fet d'haver-hi catalans entre els protagonistes de la Història explicada, els ometen i deixen recaure tota la importància als que són com l'autor: Espanyols. Si hi ha catalans bons, aquests no existeixen.

L'autor de qui vull parlar-vos no ha nascut a València sinó a la Comunidad Autónoma de Múrcia l'any 1933. I va morir prematurament al 7 d'agost de 2010. Era un historiador de la medicina, deixeble de Pedro Laín Entralgo. Es va formar com a especialista d'Història de la medicina a Universitats alemanyes de Munich i Bonn i, a la Suïssa de Zürich. Fou Catedràtic d'Història de la Medicina a la Universitat de València entre el 1969 i 1988, quan es va jubilar.

Estem parlant de José Maria López Piñero.

D'ell podríem citar molts Premis, Centres d'estudi i Fundacions, però jo us parlaré d'una obra que em va canviar la vida com a llicenciada en història de l'art i en general, com a amant de la Cultura científica de la Humanitat.

La medicina en la historia és un llibre, malgrat quan el vaig mig llegir ja estava esgotat, val la pena llegir-se'l, si alguna vegada teniu temps de trobar-lo en alguna biblioteca. Nacionalment em va cridar l'atenció perquè els catalans eren catalans, els castellans eren castellans i els andalusos eren andalusos. Sabia trobar les fonts perquè cadascú tingués els seus orígens i no com alguns historiadorets que ho barregen tot per a confondre el personal.

Les biografies dels metges que van actualitzar la medicina són concises. La situació històrica contextualitzada; els conceptes mèdics adaptats al moment on van ser descoberts.

Fa gràcia saber que tota la merda que ens van fer empassar a Història de l'art està descontextualitzada. Basada en llibres que hi posen massa fantasia i morbositat. Si us expliquen que Miquel Àngel, Verrocchio i Leonardo da Vinci feien autopsies clandestinament és mentida. En aquella època encara no existia la Contrareforma catòlica per tant, les disseccions eren públiques! Van començar a estar perseguides justament quan els Papes van escriure la Contrareforma -Contra Reforma Luterana, una nova visió, al principi, més oberta que no pas la medicina d'arrels galenistes que eren més tancades i rígides i, que serien la que prevaldria al món catòlic fins ben entrat el segle XX amb autors com l'Higienista català, Salarich-.

El llibre va molt més enllà de les fonts de la medicina. Si bé al principi explica les pedres angulars: la medicina xamànica, Egipte -còdex de Londres-, Grècia -els Aclepíades, que consideraven les malalties sagrades, com ara l'epilèpsia i, els de l'escola Hipocràtica, en que es basaven en la pura observació clínica-; les medicines orientals: la Vèdica (Índia clàssica), en els quals hi trobem fortes influències a la medicina Hipocràtica i la Xinesa, descobridors de les vacunes i de l'Homeopatia, fet que es produirà a partir del segle XVII i XVIII a Europa per tal de minimitzar les desconfiances cap a la medicina química tradicional occidental, enemiga de López Piñero  perquè considerava que la comprensió de la Unitat podia ajudar quan la part malalta emmalaltia Les vacunes van començar a fer-les servir a la Gran Bretanya sense abans no haver-les experimentat amb presoners....

Sabem com i quan es va produir la medicina reglada; com es va professionalitzar. Què s'ensenyava a la Universitat per a ser metge. Quan van néixer les Acadèmies.

Autors que van inventar termes que avui dia encara s'utilitzen: Neurologia, gràcies a Thomas Willis; El triangle d'Scarpia o lligament de Gimbernat per a la curació hèrnies discals; també, els descobridors del microscopi -holandesos-, el concepte Cèl·lula -cel·la de les abelles, hexagonal-; a Malpighi, descobridor que gràcies a la fecundació neixien embrions -en la tradició anterior es pensaven que els homes i els animals neixien per generació espontània, per obra de Déu-. I que Cesalpino i Malpighi van descobrir com funcionava la circulació i els capil·lars. Malpighi a més, va disseccionar el sistema renal. Descobreix l'estructura de vasets o fol·licles que són els mecanismes pels quals el ronyó filtra les impureses de la sang. Entre d'altres òrgans estudiats a fons, hi ha el fetge i la melsa.

No us puc explicar tot el llibre l'heu de descobrir i segurament veureu que les coses que explica són com han de ser.

A López Piñero, In Memoriam.

 

Publicat a: Reflexions
Sigues el primer a qui li agrada això.
Ness
Doncs sí que en falta de coratge...tots a votar CiU...el 23 %, clar. Segons un "historiador fet catedràtic d'història de catalunya conemporània" Solé Sabaté, deia que MAs anava més enllà que Macià. On deu haver estudiat història aquest pesserell?
21 Gener 2011
Xavier
Mas i CiU és peix al cove. On son els dirigents amb coratge que ens han de treure d'acord forat ? No n'hi han, perquè el primer pas l'hem de fer nosaltres, la gent. Fixa't en Tunisia. I nosaltres estem massa bé a dintre de casa amb la calefacció i mirant la tele com per sortir al carrer a revoltants... Veure més
21 Gener 2011
Ness
n'hauria de passar una de grossa, però la granota ja s'ha acostumat a l'aigua calenta i ara ja s'ha adormit...ja bull i tot
21 Gener 2011
Xavier
certament
21 Gener 2011