Ness
per en 21 Novembre 2012
1,021 Vistes

Ahir vaig anar a conèixer a l'Assumpció Cantalozella.

Ahir es presentava a l'Ateneu Barcelonès, un espai amb molta història nacional a les seves espatlles, el seu segon llibre basat en una crònica sobre el Rei en Jaume I, narrat per Guillem de Cervera i versionat per aquesta escriptora.

Va ser llarga la presentació: primer l'editor, després en Jordi Bilbeny, historiador, una psicòloga que no va parlar de psicologia sinó de l'ANC i la mateixa escriptora.

El confident dels Reis és una novel·la històrica. Ed. Proa.

La seva primera entrega és l'Amor secret del Rei en Jaume. En aquesta es parla d'una dona l'Aurembiaix de Castella. Una dona que es va avançar 250 anys per voler abolir els mals usos: Haver de fer pagar un preu alt per alliberar-se del senyor. Els remences, us sona?

I en la segona, parla i ens descriu el paper dels homes. De la duresa de la vida, de les guerres, dels temors, les aliances, les traïcions, etc.

Francament haig de reconèixer que NO he llegit cap d'aquestes novel·les.

Malgrat tingui, segons ma mare, la mala fama de ser una lectora empeternida, no llegeixo tot el que voldria.

La Història. La història, ara està molt de moda ja que per espanya ens l'ha amagat de  valent. Ara s'inventen versions anacròniques per fer-nos veure que no els catalans mai no han existit, que ens hem inventat la nostra identitat. Fins i tot el cap de les CUP diuen que l'independentisme l'ha inventat la Burgesia.

La Història en majúscules l'hem de redescobrir i si els llibres d'historia que ens la donen mastegada les lleis d'Ensenyament que dicta espanya i que el govern català obeeix, almenys poguem documentar-nos llegint un llibre. Entra millor.

L'Assumpció Cantalozella és divertida i amena. No s'inventa res. Tot està extret de llibres d'Història, d'investigació científica. I us ho asseguro. Fa gràcia la versió literallitzada de com el pare, del que serà Rei Jaume I, li donen garsa per perdiu. Es diu que aquest era un faldiller patològic. S'ho feia amb totes menys amb la seva dona. I que la seva dona no podia donar un descendent. Van idear doncs, tots els prohoms de les ciutats i dominis més importants, una cita a cegues. I com a fruit d'aquell aparellament, va néixer Jaume I.

També es diu que si van perdre la batalla de Muret, va ser perquè la nit abans, el Rei Pere va tenir gresca al llit, i no pas amb la dona.

Si no sabeu què fer per Nadal, per Reis, per algun aniversari, penseu en omplir els buits que les aules han omès.

Publicat a: Reflexions
Sigues el primer a qui li agrada això.
Modest
Hola, perque es dolent ser una lectora empedernida? crec que ja he fet aquest comentari altres vegades, culturalment ja m'agraderia se una dècima part de tú, ets molt millor del que et creus. Segur que el Miquel tembé está d'acord.
21 Novembre 2012
Ness
M'ha d'opinar sobre aquella novel·la que vau llegir per "entregues" al meu altre blog. poSSibilitats, SE N'ADONA, l'Escriptora... És que fer-te una foto amb la web cam és força difícil...
22 Novembre 2012
Ness
em va dir que del natural estava millor que en foto del facebook
22 Novembre 2012
Ness
és la mateixa del flog, la del clarinet
23 Novembre 2012